Vandaag ben ik sinds jaren weer eens in het VU ziekenhuis. Er is een hoop veranderd als we de parkeergarage inrijden en ik het ziekenhuis inloop met de vrouw die voor een MRI scan komt. Ik moet zoeken waar we moeten zijn, terwijl deze omgeving heel bekend voor me was. En eigenlijk ben ik er blij om. Ik ben in het NU en merk dat ik met frisse ogen naar de gang van zaken kijk hoe het er tegenwoordig aan toe gaat in het ziekenhuis. De minder fijne momenten en ervaringen die ik hier jaren geleden heb meegemaakt heb ik achter me gelaten. Het geeft me een goed gevoel dat ik hier in alle rust aanwezig kan zijn met een vrouw die mijn gezelschap op prijs stelt, nu ze zelf in soortgelijke mallemolen is belandt. 

De vorige ervaring tijdens een MRI scan was niet fijn voor haar. Dit is de reden waarom ik mee ben. Heb je er wel eens bij stil gestaan dat iemand die een hersenoperatie heeft ondergaan vaak anders waarneemt? Dat geluiden 10x harder binnen kunnen komen, drukte en teveel mensen je compleet van de rel kunnen brengen, tv toestellen die in een restaurant hangen teveel prikkels geven en noem maar op. Besef jij je wel eens hoeveel prikkels we dagelijks binnenkrijgen?

Ik kan je vertellen het zijn er heel veel. Kijk maar eens om je heen. Let maar eens op, wat er allemaal op je afkomt nu je dit stukje leest. Je leest.. misschien staat er op de achtergrond muziek aan, of hoor je andere geluiden.. hoe zit het met de verlichting in de ruimte waar je je in bevindt?.. Hoeveel spullen zie je om je heen terwijl je leest..  en wat doet dit met je?..  Wat voel je erbij?.. Wat denk je tijdens het lezen?..  Dit is bewust waarnemen. Gelukkig zijn we hier niet de hele tijd mee bezig, anders zou je gek worden. Kun je je voorstellen hoe hard werken het voor iemand is, waarbij die filters (bijv door een operatie of hersenbeschadiging) niet meer zo goed werken?

Op deze momenten ben ik me er weer zo van bewust hoe dankbaar we mogen zijn als je lijf wel goed functioneert. Het word stil in mij. Het maakt me klein en nederig nu ik hier weer mee word geconfronteerd. Hoe komt het toch dat sommige onbenulligheden zo belangrijk lijken te zijn, terwijl onze gezondheid echt op nummer 1 staat.   

Als ze terugkomt verteld ze me dat het deze keer een hele andere ervaring was dan de vorige keer. Door te delen wat er bij de vorige scan misging, kreeg ze werkelijk contact met een medewerkster. Hierdoor kon iedereen zijn best doen om het deze keer anders te laten verlopen. Zo simpel kan het dus soms zijn. Jezelf kwetsbaar opstellen en vertellen wat je nodig hebt. De kans is groot dat mensen om je heen rekening met je houden en hun best doen iets met je opmerking te doen. 

We praten veel deze ochtend over van alles en nog wat. Met aandacht. Over het verlies van mensen die haar zo dierbaar waren. Vlak voordat ze uitstapt zegt ze tegen me. Ik had de mensen die ik heb verloren nog zoveel gegund.
Oké, zeg ik … wat had je ze dan gegund? Ze kijkt me lachend aan zegt.. haha, ik voel m. .. dit zegt zeker ook alles over mij?  
“Ik had ze gegund, dat ze zichzelf meer hadden gegund!! 

Weet jij wat jouw gelukkig maakt? Hoe vaak gun jij jezelf die dingen, die je echt voldoening geven en blij maken?

Vanmorgen voel ik me dankbaar.. Het contact dat we hebben met elkaar.. de gesprekken.. De leerervaringen die ik er weer uit haal.. En vooral voelen waar het voor mij werkelijk om draait in het leven. En ik voel me bevoorrecht, omdat ik het mezelf heb gegund de tijd vrij te maken voor deze bijzondere en mooie vrouw.. En nee, voor sommige mensen kost dit geen moeite. Sommige mensen vinden het gewoon fijn om er, op zijn tijd, voor een ander te kunnen zijn.

Bedank mooi mens..